Sådan skaber du glæde

Gode råd til mere glæde

Jeg har ofte stillet mig selv spørgsmålet: Hvad gør mig glad?
Der popper ikke sådan umiddelbart et svar op, så nu har jeg i en periode gået og betragtet mig selv og mit liv, sådan lidt udefra, for måske på den måde at komme frem til svaret.
I dette indlæg vil jeg dele mine erfaringer med dig.

Mine gode råd om at skabe glæde
Her er hvad der virker for mig.

* Tid til mig selv
Alle har travlt og det hele går hurtigere og hurtigere. Jeg hører mange, og desværre også mig selv nærmest som et mantra svare:  Jeg har ikke tid. Jeg har travlt.
Men tid er noget man må prioritere, og jeg har måtte erkende, at det at have tid til mig selv, er lige så vigtigt som at spise og sove.
Jeg skal have mindst 1 time om dagen som jeg kalder “Jette-tid”. I den må jeg gøre lige hvad jeg har lyst til. Noget af det bedste jeg ved er, at sidde under parasollen med en god bog og en kop kaffe. Men det kunne også være at “gøre ingenting”,  gå en tur, klippe inspirerende opskrifter ud af blade og klistre dem ind i bog som jeg har stående i mit køkken, gå på café, motionere – ja, hvad som helst som JEG har lyst til.
Dette giver et afbræk i min travle hverdag, og den time fylder mig med energi og jeg bliver glad af den.

* Tanker og taknemmelighed
Det dit sind er optaget af, får du mere af.
Er dit sind optaget af fortiden, bekymringer, angst, negative overbevisninger, kritik og lign., så drænes din krop for energi og du bliver i rigtigt dårligt humør. Vores tanker påvirker nemlig vores fysiske krop og vores følelser.
Man kan faktisk gøre sig selv syg, blot ved tankens kraft.

Jeg bestemmer selv hvad jeg vil tænke (lige nu) (om denne situation) (om dette problem) (om denne person) osv. osv. – og jeg ved jo, at alt efter hvad jeg tænker så vil det påvirke mig i en enten positiv eller negativ retning.
Ligeså kan jeg i hverdagen være bevidst om at fokusere på alt det som jeg har at være taknemmelig for, og der er 1000000000 ting. Det er der også i dit liv. Tro mig. Uanset, hvilken situation du står i lige nu, så kan du finde så meget at påskønne og værdsætte.
Igen er det jo et valg. Fokuserer jeg på det jeg har, eller på alt det jeg ikke har og alt det der ikke fungerer? Det er mit valg.

Læg mærke til hvad der sker, når du fokuserer på taknemmelighed: Du bliver glad indeni!
Min mor var super til dette. Hver dag skrev hun i sin kalender morgen og aften, 3 ting som hun var taknemmelig for.

* Meditation og bøn
Dette er gode kilder til glæde. Årsagen er, at når du bruger et øjeblik på at “være i nuet” så kommer du i kontakt med kærlighed, fred og glæde. Dette er nemlig kvaliteter der er i dit indre. Du behøver ikke sidde halve og hele timer for at kunne få et positivt resultat. Et par minutter er nok.

Hvis du er en særlig sensitiv person (HSP), så har du også brug for små afbræk i hverdagen, hvor du skaber noget tid helt alene og i total stilhed uden nogen former for stimuli. Det kan være 5-10 minutter hvor du lægger dig på sofaen (bedst i et helt mørkt rum).

* Bevægelse
Jeg kan simpelthen mærke hvordan mit humør og min energi boostes af en gå- eller løbetur. Det er vigtigt hver dag at få pulsen op. Har du ikke tid til dette, så brug bare 5 min på at løbe op og ned af trapperne.

En krop der ikke bevæger sig – er død.
Ok, det er måske lidt overdrevet, men jeg håber du forstår pointen.
Liv er bevægelse, så hvis vi ikke bevæger os er vi i stilstand.
Kroppen har brug for dagligt at bevæge sig, fordi det påvirker vores humør, sundhed og fysisk velvære. Det er også derfor sundhedsstyrelsen anbefaler at vi skal gå 10.000 skridt om dagen. Du bliver simpelthen glad i låget af at bevæge dig.

* Smil
Dine føleser reagerer på hvad din fysiske krop gør.
Hvis du smiler, så vil du med det samme mærke en glæde i kroppen.
Prøv det lige nu. Luk øjnene og smil.
Læg mærke til hvad der sker inde i dig ;-)

* God mad og velsignelse
Mad der ser lækker og indbydende ud. Gerne med nogle farver, fint anrettet og naturligvis sundt og nærende.
Dette er noget jeg tager mig tid til, uanset hvor travlt jeg har, og jeg kunne aldrig drømme om at stå op mens jeg spiser, eller tage maden på farten som desværre er ved at være en tendens i byerne.
Jeg sætter mig ned og giver mig tid til at spise.
Hvis jeg skal præstere og være på i hverdagen og hvis min krop skal yde noget, så må jeg give den gode råvarer.
Læs meget gerne mit indlæg: Har du talt med dine celler i dag? Så forstår du hvorfor.

Jeg kan også finde på at velsigne maden med kærlighed, glæde, indsigt, inspiration, succes eller hvad det nu er for et emne jeg pt er optaget af og gerne vil have mere af i mit liv.

* Venner
Gode venner, socialt liv og samtaler om alt og intet er endnu en kilde til glæde.

* Musik og sang
Sæt et af dine yndlingsnumre på og syng med. Dette er så berigende og opløftende.

* Gør en god gerning
Vi har et behov for at være og gøre noget for andre. At føle at vi kan gøre en forskel, og at nogen eller noget har brug for os. Dette beriger os.
Gør hvad dit hjerte føler er det rigtige. Er det at gå ind og glæde naboen med en kage, at sende et kort til en du holder af, at takke og påskønne en der har gjort en forskel i dit liv eller på anden måde spontant gøre noget for nogen. Har du tid til frivilligt arbejde, så er det fantastisk, men selv “små handlinger” har stor betydning, både for dig som giver, men også for modtageren.
Glæd et andet menneske.

Jeg gjorde det for nylig, at jeg købte 3 buketter blomster. Den ene gav jeg min bankrådgiver, den anden min tandlæge og den tredje min nabo. Uden nogen grund – bare fordi …
Tænk, hvilken glæde det giver dem spontant at blive overrasket på denne måde.
Måske vi skulle gøre det samme til vores børns pædagoger, skolelærer og lign.?

Der er masser af mennesker der trænger til påskønnelse og anerkendelse.

Dyr og natur
At være i naturen giver både masser af frisk luft, energi og glæde, fordi den får os til at være i nuet.
Hvis du som jeg bor midt i byen, og dermed ikke har så let adgang til skov og hav, så fyld hjemmet med grønne planter og smukke blomster, så du af den vej kan blive beriget af naturen.

Samvær med dyr er meget helende og fyldt med både kærlighed og glæde.

* Baby steps
At gøre alt der står i dette indlæg, ville være fantastisk, men det er ikke nødvendigt. Bare tag 1 lille skridt i den rigtige retning. Gør bare én af tingene, og lad så langsomt flere punkter blive integreret i hverdagen. Det er alt du behøver.

Hav en glad dag :-)

, ,

8 Responses to Sådan skaber du glæde

 1. Ann Hansen 10.11.2014 på 23:20 #

  Tak:-) skøn læsning!

 2. Unn 25.08.2013 på 09:16 #

  Så flott du skriver! Jeg leser Madames blogg, og hun linket til din blogg. Utrolig mye viktig du skriver om. Mye av det du skriver, er som hentet ut av min hverdag. Men jeg løper ikke, jeg jobber i hagen ;) Det er viktig å eie den egenskapen, at man kan være for seg selv, i eget selskap. Det er ikke alle som greier det i vår kaotiske tid. Jeg er fullstendig avhengig av stillhet, uten noen pauser fra all støy som omgir oss i det daglige er jeg fullstendig kaputt. Det var interessant å lese ditt innlegg!

 3. Anne-Grete Roulund 07.08.2013 på 12:02 #

  Det ble vist litt feil på sitatet mitt. Det skal stå. Hvorfor fly med spurvens små vinger når du har blitt gitt ørnens vinger.

 4. Anne-Grete Roulund 07.08.2013 på 12:01 #

  For noen gode ord og viten som jeg tar med meg videre i denne dagen her nord. Jeg sier også følgende. Hvor fly med spurvens små vinger når du har blitt ørnens vinger.

  Ha en god dag alle vakre sjeler. Hilsen fra meg og Harstad i nord

 5. Rose-Marie 19.07.2013 på 09:51 #

  når jeg kalder på mine katte og de mjaver højt ude i kornmarken og hopper så højt at jeg kan se dem så bliver jeg så glad og taknemlig :)

 6. Mona Rasmussen 11.07.2013 på 20:57 #

  Jeg er LYKKELIG, når jeg er på marken sammen med mine heste. <3
  Der er ingen krav, pres eller forventninger, – bare store, varme, bløde hestekroppe, der dufter af varm havre.
  Somme tider vil de stå eller gå sammen med mig, mens de andre gange bare står eller går for sig selv.
  Jeg er 100 % til stedet i nuet, og har følelsen af bare at VÆRE, og acceptere hestene lige nøjagtigt som de er, som de gør med mig… :-)

 7. Jan Ankerstjerne 11.07.2013 på 20:46 #

  Dejligt at læse dit indlæg. Det giver mig et glædes boost når jeg kan hjælpe eller inspirere andre med erfaringer fra mit eget liv. Et eksempel er at jeg vinker til alle jeg møder på vejen her i Svaneke. Jeg har derfor snart lært hele byen at kende og fået alle til at vinke. Det er en skøn og sjov følelse. Det gør mig også rigtig glad når jeg deler et smukt citat eller billede på de sociale medier og som jeg ved kan hjælpe andre. Det er en fantastisk følelse at mærke man kan hjælpe andre. Jeg har tænkt mig at blive frivillig it-supporter i ældresagen her på Bornholm, da man frem til 2015 virkelig har brug for at den ældre befolkning på øen lærer hvordan man bruger Computeren og borger.dk. Det bliver endnu en skøn oplevelse.

 8. Esther 11.07.2013 på 19:29 #

  Kære Jette,
  Et nyligt eksempel fra min hverdag:

  Udenfor min bys Føtex stod en hjemløs og solgte sine Hus forbi. …

  Jeg bemærkede, at de allerfleste gjorde som om de ikke så ham, og det fik mig til at gå hen til ham og jeg fik kontakt med et par venlige, blå øjne. …

  Vi stod overfor hinanden og sagde ikke så meget – blot nogle få bemærkninger, og jeg købte et blad … og jeg selv oplevede et løft i mit humør, ligesom jeg tror det skete for ham.

  Vi var bare to medmennesker, som mødtes i venlig accept … og det varmede.

  k.h. Esther.

Skriv et svar