Smider du penge i skraldespanden?
Stop spild af mad.
Da jeg her til morgen var nede og handle i SuperBrugsen lå der en lille folder med overskriften:
Hvert år bliver der i Danmark smidt 540.000 ton mad ud.
540.000 ton????
og det er kun i Danmark. Tænk på hvor meget mad der må blive smidt ud på verdensplan.
På siden www.stopspildafmad.dk anslås det at hver hustand årligt smider masser af mad ud. De har fundet frem til følgende tal:
Hustand med 1 person = 98, 8 Kg mad kasseres
Hustand med 2 personer = 65,- Kg
Ikke nok med at det er spild af en masse ressourcer så er det også penge lige ud i skraldespanden.
En gennemsnitlig familie på to voksne og to børn smider årligt mad ud for 10.000,- Kr og jo mindre husstanden er jo flere penge ryger ud, da større familier har mindre madspild end dem på 1 og 2 personer.
Tag en single banan
I folderen fra SuperBrugsen vil de gøre forbrugerne opmærksomme på at blot det at vi tager single-bananerne i stedet for altid at vælge dem der er i klaser, så kan forretningen undgå at smide 40.000 bananer ud om ugen.
Særlige tilbud og rabatter
Coop har underskrevet et manifest, hvor de i samarbejde med forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad forpligter sig til at nedsætte spild af mad i deres butikker med 10 % hvert år de næste to år.
Vi som forbruger vil opleve særlige tiltag, hvor der vil være en særlig sektion, hvor varer der er tæt på udløbsdato sælges til en særlig attraktiv pris.
Super initiativ.
Tøm køleskabet og fryseren
Jeg har personligt meget fokus på ikke at smide mad ud. Jeg kan næsten ikke holde tanken ud, hvis jeg gjorde. Det er dumt for pengepungen, et spild af naturens ressourcer , evt. dyr der har måtte lade deres liv og ja, så kan jeg heller ikke lade være med at tænke på de mange millioner mennesker verden over, der hver dag må gå sultne i seng.
Jeg har derfor uger, hvor jeg helt bevidst ingen indkøb gør, før jeg har tømt og spist hvad jeg har af mad i køleskabet, fryseren eller køkkenskabe.
Smoothie og saft
Ofte er det rester af frugt og grønt, som ligger og er blevet lidt slatne, men disse kan fint bruges. Enten presser jeg saft af dem eller også laver jeg en smoothie. Det er en super fin måde at få brugt alle frugter og grøntsager på.
Selv pulpen der opsamles i saftpresseren, fryser jeg ned og bruger ved en senere lejlighed til at komme i diverse bagværk.
Sådan kan du undgå madspild
Folderen kommer med disse 6 gode råd.
1. Få overblik
Tag et billede af maden i køleskabet med mobilen, så du ved, hvad du allerede har, når du køber ind.
2. Brug sanserne
Mange madvarer, kan holde sig længere end holdbarhedsdatoen.
Hvis du er i tvivl, så lugt og smag dig frem.
3. Brug resterne
80 % af danskerne gemmer rester, men glemmer ofte at bruge dem.
Reserrver en hylde i køleskabet til rester, så de er lette at finde.
4. Frys ned
Opdel pålæg i portioner og frys det ned, du ikke skal bruge de kommende dage.
5. God hygiejne
God hygiejne giver længere holdbarhed, så vask hænder når du skal lave mad og hold køleskabet rent.
6. Rigtig opbevaring
Madvarer holder længere, når du opbevarer dem korrekt og pakker dem rigtigt ind.
Download og brug app´en: Holdbarhed.
Når vi taler om spiritualitet, som denne hjemmeside har sit fokus på, så gælder det i hverdagen ikke bare om at tænke positivt, meditere og om næstekærlighed, men netop også om at beskytte den planet som hver dag brødføder os. Det er et fælles ansvar og en kollektiv bevidsthed, og vi kan ikke bare læne os tilbage og sige at det må andre tage sig af.
Så lad os være sammen om at gøre en god indsats for miljøet, Moder Jord og vores pengepung ;-)
Relevante links
Forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad >> Link
Der kan du finde opskrifter, se videoer og få en masse gode råd.
Download app´en “Forresten”
Den giver dig lette og lynhurtige tips til hvordan du kan forvandle dine rester til ny dejlig mad.
Drik dit ukrudt
Hvorfor ikke spise de gaver som naturen har givet os? Endda nogle der er boostet med solenergi og lys.
Mads Bo er på gaden med endnu en bog “Super Grønne Juicer & Smoothies – drik dit ukrudt” og i den giver han masser af tips til hvordan du kan få gavn af alle mulige spiselige planter og ukrudt.
Bogen er spækket med opskrifter på saftige drikke.
Hør mit interview med Mads Bo her >> Podcast.
Vælg podcast episode nr. 94 Den varer 60 min og er gratis.
5 kommentarer til “Stop spild af mad og spar penge”
Det kan i øvrigt varmt anbefales at holde høns i den forbindelse. Verdens nemmeste dyr at passe – spiser alle madrester, ukrudt samt grønt affald fra husholdningen. Leverer dagligt lækre æg i tilgift :)
Tak Jette for gode tips :-) du har ret, der er ingen gode grunde til madspild, og hvis vi hæver blikket til resten af vores forbrug er der endnu flere tips at hente på Trine Baadsgaads nøjsom.dk, der også har en facebookside.
Tak for indlæg Jette!
Jeg mener også at man kan bruge lidt fantasi med mad,
og lad være med at købe Større Portioner
mindre og godt- så er der ikke så meget spil!
jeg siger tit TAK inden jeg spiser
det er en god vane og respekt)
Rigtigt godt indlæg!
Stop Spild Af Mad er netop indgået samarbejde med Coop og vi har lavet et fælles Madspilds Manifest, som forpligter Coop til reduktion af madspild med 10 % om året i alle deres butikker – i de næste 2 år. Det er en god start.
Til efterår vil der findes skæve gulerødder i alle Kvickly’s butikker :)
Det er jeg glad for at læse og det vil jeg glæde mig til :-)