Jeg elsker dig, trods alt.

jeg elsker dig, trods altJeg elsker dig – men kun når du gør og siger som jeg vil.
Kender du det at du kan gå og være rigtig irriteret på et andet menneske?

Det kan være noget din arbejdskollega siger eller gør, eller måden de gør det på der får dig op i det røde felt.
Veninden der konsekvent kommer for sent til jeres aftaler eller din partner der glemmer mærkedagene.

Måske har de en dårlig vane, de skærer brødet / osten skævt, de stirrer konstant i deres mobil, du synes at de blander sig for meget i dit liv, kæresten snorker og fylder for meget i sengen og slår ikke toiletbrættet ned eller undlader at rydde op efter sig.
Måske synes du at din veninde har en irriterende vane  eller at hun spiser usundt og drikker / ryger for meget.
Cyklisterne kører på fortovet og dine medtrafikanter mener at loven kun er vejledende.

Det er de andre der skal ændre sig.
Ja, der er meget der “kan være galt”. Meget der kan genere, skuffe eller irritere os.
Vi synes, at de “andre” skal ændre sig, og de skal helst gøre og være som vi synes er bedst.
Vi fortæller gladeligt, hvordan vi synes de skal leve deres liv.
Vi påpeger deres “fejl og mangler” og vi vil gerne rette på dem og påtale det, indtil de bliver og gør ligesom os.
Nogle gange bruger vi endda en masse tid på at skændes med dem, eller vi bagtaler og kritiserer dem.

Vi bliver skuffet og irriteret på vores forældre, svigermor eller et familiemedlem fordi de ikke gør som vi ønsker, kræver eller forventer af dem.

De mennesker der er i dit liv.
Vi glemmer bare at disse mennesker er i vores liv af en grund.
Vi glemmer at vi kan lære noget af dem, ligeså vel som de kan lære noget af os.
Vi glemmer at vi har tiltrukket hinanden og at vi for en stund deler en tid sammen her på jorden, fordi der er en mening med det.

Formålet må derfor være, at vi får det bedste ud af den tid vi har og får sammen, og at vi lader vores handlinger og ord komme fra vores hjerte.

Der er meget i livet der ikke er værd at bruge dit krudt på, og dette er efter min mening én af dem.
Nyd de mennesker du har i dit liv mens de er her, for den dag de ikke er her længere, bliver savnet og tomheden stor.

Fortiden kan man ikke ændre på.
Man skal ikke skal græde over spildt mælk og heller ikke leve sit liv mens man konstant ser i bakspejlet. Sket er sket.
Du kan ikke ændre din fortid.

Nogle gange tænker jeg, at livet kunne se helt anderledes ud, hvis vi havde mere forståelse for hinandens forskelligheder, behov, synspunkter og måder at være på. Der er jo en grund til han eller hun, gør eller siger som de gør.
Der er er også en grund til at vedkommende er i vores liv. Der er noget vi skal lære af eller give hinanden.

Jeg savner …
Jeg har været rigtigt irriteret på min mor, skuffet over min far og jeg har syntes at veninde x burde have gjort dit og dat.
En kæreste knuste mit hjerte ved at forlade mig og jeg har ofte tænkt: Hvis bare jeg havde været lidt mere large. Været mere forstående. Været bedre til at trække på skuldrene og sige pyt. Hvis jeg havde givet mere plads, tid og rum så kunne forholdet til disse mennesker måske have være blevet anderledes.

Tænk, hvis jeg havde taget mig tid til at bruge nogle flere timer sammen med min mor. Flere rejser, flere oplevelser, flere gode snakke og hyggeligt samvær og ikke skubbede hende væk, når jeg syntes hun var “for meget”.

Jeg har mistet nogle meget værdifulde mennesker i mit liv og jeg savner dem.
Jeg ville give hvad som helst for at have dem her igen og jeg ville i dag ikke bruge min tid eller energi på at påpege deres “fejl og mangler” eller på det, som irriterer mig ved dem. Jeg ville simpelthen bare nyde den tid vi har sammen.

Men nu er det for sent. De er i den åndelige verden og selvom båndet til dem stadig er der, så er det ikke det samme, som at kunne sidde overfor dem, se ind i deres øjne, høre deres stemme og latter.

At dømme andre.
Et indiansk ordsprog siger: Hvis du dømmer et andet menneske, så gå 1 mil i deres mokkasiner …
Hvis du efter den mil stadig dømmer dem, så gå endnu en mil.

Min storebror er mit store forbillede. Jeg elsker ham for hvordan han er og for hvordan han er rigtig god til at lade folk være den de er, uden hverken at rette, kritisere eller ændre på dem og ja – tro mig, jeg nyder og påskønner hver eneste time sammen med ham.
Han har naturligvis også fejl og mangler, men pyt. Jeg elsker ham, trods alt.

Og når vi tager vores hånd og peger kritisk på et andet menneske, så er  der 3 af fingrene der peger tilbage på os selv.

Jeg elsker dig, trods alt.
Nyd, påskøn og værdsæt dem du elsker.
Nyd, påskøn og værdsæt den tid du har sammen med dem.
Læg mobilen fra dig og se ind i deres øjne og hør hvad de har at sige.
Brug tid på at være sammen med dem. Du ved ikke, hvor længe de er i dit liv.

Gør dit bedste for at se med nye kærlige og forstående øjne på de mennesker, der er i dit liv. Se på dem med hjertets øjne og kærlighedens og sig til dem: Jeg elsker dig.

17 Responses to Jeg elsker dig, trods alt.

 1. Lucie N 08.11.2015 på 19:16 #

  Tak til dig Jette,
  Hvor er dine ord gode, livet er bare for kort til ærgrelser og fnidder! og vi skal mindes om det, for at stoppe op og nyde de mennesker der er i vores nærhed ❤️❤️❤️❤️❤️❤️

 2. Lotte Bach 08.11.2015 på 12:15 #

  Kære Jette :)

  Tak for dit dejlige indlæg . Det er vise ord vi alle kan lære af . Ja vi mødes af en grund for en tid . Alle på vores vej krydser den af en årsag .

 3. Annika 21.11.2014 på 14:52 #

  En dejlig blog at gå hjem på weekend med familien på. Jeg tror jeg vil give dem, der “irriterer mig” et ekstra knus næste gang jeg ser dem :)

 4. Ellen Sunde 20.11.2014 på 18:09 #

  Hei Jette.

  Takk for at du setter ord på det jeg ikke har hatt evne til å utrykke selv.

  Du treffer meg laaangt inn i hjertet. Jeg vil lese din blogg flere ganger og etterhvert integrere det jeg har behov for i livet mitt.

  Dine ord berører meg sterkt.

  Takk.

  • Jette Harthimmer 21.11.2014 på 09:55 #

   Hej Ellen
   Tak for dine ord. Jeg blev glad for at se din kommentar.
   Det er efterhånden ved at være rigtigt mange år siden, at vi mødte hinanden i Stavanger på mine kurser.
   Jeg håber du har det godt.

 5. Rikke Munk 17.11.2014 på 21:04 #

  Hvert eneste menneske er unikt- der findes kun en af hver af os.

 6. thorbjørn meyer 17.11.2014 på 15:26 #

  Elsk hinanden som i er og nyd forskelligheden.

 7. Jette Harthimmer 16.11.2014 på 07:06 #

  Tak for jeres meget fine kommentarer.

 8. vivi 15.11.2014 på 21:58 #

  <3

 9. Berit K. Nylund 15.11.2014 på 16:41 #

  Jeg tænker på, at tilgivelse er vigtigt i alle relationer, ikke fordi det en person har gjort eller gør er i orden, men fordi det giver en selv fri, til at kunne se på den anden med medfølelse og en slags forståelse af, at vedkommende gør så godt han eller hun evner. Således undgår man at blive totalt afvisende eller opleve svære følelser, hvor vrede, had og hævn tager over. Det hjælper også en selv til at kunne rumme andres forskelligheder på en god måde, hvor det i stedet er de positive følelser, der kommer i spil, hvilket har en forvandlende effekt både på en selv og omgivelserne.

  • Jette Harthimmer 16.11.2014 på 07:06 #

   Enig. Tilgivelse er ikke for den der har “gjort os noget”, men derimod for os selv. For når vi kan og har tilgivet, har vi sat os selv fri.

 10. Din storebror 15.11.2014 på 10:46 #

  Når jeg tænker tilbage på den dag for snart 30 år siden, hvor vi for første gang havde tid til at snakke sammen kun os to. Når jeg tænker på alle de timer vi har haft sammen siden, og prøver at finde bare et sekund, selvom vi har været sammen 24/7, hvor jeg kan huske at have oplevet noget der bare kunne tolkes en smule negativt, ja så må jeg give op. Jette du er fuldkommen, fantastisk og vidunderlig. Når jeg nu ser, at du har du rejst dig i livet, fra det dybeste mørke, til uanede højder, og skabt dig selv som du er i dag og samtidigt har opbygget et virke, hvor du øser ud af al din kærlighed og godhed, og er til støtte for mange – rigtig mange andre, ja så kan jeg kun have den dybeste respekt for dig.
  Selvom jeg bl.a. hvert år glemmer dine fødselsdage mens du har ringet mig op på mine og sunget fødselsdagssange for mig i telefonen, så fornemmer jeg ikke andet fra dig end ubetinget kærlighed. Tusind tak for alt Jette. Du er bare så stor!
  Kaj

  • Susan 15.11.2014 på 23:20 #

   For mig meget berigende at læse, at een som står Jette nær, beskriver hende som jeg oplevede hende på et kursus – Jette er altid Jette ❤️ hun møder alle mennesker, hvor de er i deres liv – tak til både Jette og storebror ❤️ Knus fra en kursist

  • Jette Harthimmer 16.11.2014 på 07:03 #

   Kære søde dejlige Kaj,
   min bror jeg beundrer så meget og ser op til.
   Tak for dine dejlige ord. Jeg blev helt rørt.
   Glæder mig bare så meget over hver eneste time vi har og får sammen.
   Knus og kram
   Jette

 11. Hanne 15.11.2014 på 09:44 #

  En anden vinkel i det er skyggesider!
  Det vi tager afstand fra hos andre og blir irriterede over hos andre, er sider vi hos os tager afstand fra og blir forargede over mv – og så projektere over på andre…. Dybest set indeholder vi alle alt. Men af forskellige årsager lærer under påvirkning af familie og de miljøer vi færdes i fra barns ben at lukke ned for visse sider i os selv, for at blive elsket og accepteret.
  Debbie Ford har skrevet en dejlig bog, som hedder “kast lys over din skygge”. En bog som varmt kan anbefales at læse. Bogen har været en af de bøger, som har gjort en stor forskel for mig at læse og hjulpet mig til at acceptere mig selv og andre på en helt ny måde.
  Iøvrigt kan det anbefales næste gang man fx blir irriteret på en kollega, at sige til sig indeni ” jeg kan også være glemsom – og hvad så!!! (el hvad man nu synes om den anden).

 12. Anne Aagaard 15.11.2014 på 08:36 #

  JA! Det har du så evigt ret i, Jette <3

  Livets "tunge" erfaring, nok i virkeligheden den tungeste. Men samtidig den, der viser, at vor kærlighedsevne igennem livet og netop ved at have levet livet som menneske, er vokset.
  Og vi må jo give os selv lov til at være menneske og vokse – uden al for megen selvfordømmelse. Øvelse gør mester. Og hvor er det godt, at vi kan blive bevidste om, hvad vi gerne vil, hvordan vi gerne og helst vil være. Og så forsøge at gøre det. Have modet til det.

  Livets vilkår på jord er til stadighed at høste af vor erfaring, og erfaringen kan vi kun selv gøre.
  Den smertelige erfaring undgår vist ingen her på det fysiske plan.

  "LIVET FORSTÅS BAGLÆNS, MEN MÅ LEVES FORLÆNS"
  (Søren Kirkegaard)

 13. gisela 15.11.2014 på 08:24 #

  Tak, lige hvad jeg behøver at tænke over idag, har også bedt englene om at være med når jeg skal møde min familie.Glad for at du dukker op på min FB, med mange gode råd !

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.