Baby steps til forandring

hvad vil du med dit livHvad vil du med dit liv? I morges kom jeg til at tænke på en fest jeg var til for 10 år siden.
Det slog mig at 10 år var gået meget hurtigt, nærmest som som en håndfuld sand der var løbet ud mellem fingrene.

Hvis 10 år kan flyve af sted i den fart, så vil de kommende nok gøre det samme og naturligt opstod en række spørgsmål i mig. Hvad har jeg udrettet i den tid? Er jeg tilfreds med der hvor jeg er i mit liv? Hvor vil jeg gerne hen? Hvad er mine drømme og mål?

Vil jeg have det ok med, hvis min dagligdag forblev status quo og intet forandrede sig? At sådan som mit liv ser ud i dag, sådan ser det også ud om 5 år?

Hvad vil du med dit liv?
Det er faktisk rigtige gode spørgsmål at stille sig selv.
Er alt ok som det er? Hvordan vil jeg have det, hvis intet forandrer sig?

Og jeg må ærligt indrømme, at på nogle områder ville det være helt fint, mens jeg på andre kunne mærke at jeg blev ked af tanken om stilstand/opretholdelse af det allerede eksisterende.

Jeg blev forskrækket over hvor hurtigt 10 år kan gå og det fik mig til at tænke på, at hvis jeg ønsker at forandre noget, så skal det være nu og ikke i morgen.

Alt for ofte sker der det, at vi lige skal det ene og det andet FØR vi føler os klar til at tage de nye skridt. Men netop på den måde risikerer vi, at tiden bare forsvinder uden at vi rykker os ud af stedet.

Det er som om at vi udsætter livet – udsætter alt det der virkelig betyder noget for os og erstatter det med daglige gøremål, såsom at gå på arbejde, vaske tøj, smøre madpakke, hente og bringe børn osv. osv.
Men jeg skal også være den første til at sige, at jeg nogle gange kan få helt stress af bare tanken om alt det jeg gerne vil nå, gøre, opleve og skabe. Alt det, jeg gerne vil forandre men hvor jeg synes at det kan være svært at få døgnets 24 timer til at række til, da alt det andet skal jo også passes.

Et nyt år står for døren og jeg vil tage et ærligt kig på hvert eneste område af mit liv, og spørge mig selv om jeg er tilfreds med det. Hvis nej, så vil jeg dagligt gøre små bitte forandringer og forbedringer. Det kan jeg lettere overskue, og det vil give mig succesoplevelser frem for fiasko. Målet er, at jeg hver dag, gør min dag lidt bedre, på det pågældende område, end den var i går.

Hvis jeg f.eks ønsker at forbedre min kondition, så køber jeg altså ikke et årskort til det nærmeste fitnesscenter og lover mig selv at jeg skal træne der 3 gange om ugen, for jeg ved inderst inde, at jeg vil løbe sur i efter et par måneder.
Derimod kan jeg beslutte mig for at løbe eller gå en lille tur på 5 – 10 minutter i hverdagen. At tage trapperne i stedet for elevatoren og tage cyklen lidt oftere end bilen.

Jeg vil også fjerne et par af de usunde madvarer fra mit køleskab og erstatte dem med nogle der er sundere.

Hvis jeg synes, at hjemmet trænger til en kærlig hånd og det er på tide med helt nye møbler, så i stedet for at gå i gang med den store tidskrævende make-over, vil jeg begynde med at rydde op i en enkelt skuffe og den næste dag gå videre med den næste. Købe en ny lampe, en ny pude, et nyt bord osv. Hvis jeg hver dag gør bare lidt, vil jeg efterhånden komme hele vejen rundt og med tiden få skabt mig det hjem jeg ønsker mig, uden at have fået stress.

Jeg så for mange år siden filmen “What About Bob?” med Richard Dreyfuss og Bill Murray. Richard er psykolog og Bill er hans patient der har et hav af fobier. I filmen får Bill til opgave at fokusere på at tage baby-steps. Altså små skridt i dagligdagen, for langsomt at skabe de forandringer han ønsker og for at få selvtillid.
Den film har jeg tænkt på masser af gange og netop det råd, synes jeg er et af de bedste. Tag baby steps.

Hvilke forandringer ønsker du for 2010?
Godt nytår.

Læs også:
>> Hvad er det du ønsker dig?
>> Er det hjertet eller fornuften der styrer dig?

, , ,

No comments yet.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.