Jette Harthimmer

Clairvoyant og spirituel mentor

Nyheder og inspiration

Kan jeg friste dig med en rå frikadelle?

raw foodRaw Food. Var det noget med en rå frikadelle? Sikkert ikke, men det var det billede min onkel fik, da samtalen faldt på Raw Food – altså rå mad.

Det hele begyndte en gang i sommers. Jeg sad og fordrev tiden på YouTube og pludseligt faldt jeg over en hel række videos om Raw Food. Det så let og lækkert ud, men jeg fik ikke gjort mere ved det.

Min søde niece er i København disse dage og hun spurgte mig om jeg havde lyst til at komme med ind og spise på Danmarks første Raw Food café: 42° RAW.
Jeg sagde straks ja og det var en meget positiv oplevelse. Der serveres gourmet salater, kager, søde snacks, smoothies, grønne juice, frugt juice, healthy shots, morgenmad, kaffe og the.

Jeg valgte en salat med jordskokker, perlebyg og valnød. Det var en stor portion, og jeg blev godt mæt.
I cafeen solgte de bogen “Raw Food” af Jens Casupei og Vibeke Kaupert. Jeg tog den med til bordet og sad og bladrede lidt i den. Her faldt jeg over følgende udsagn:

Spis Raw Food fordi …

* Raw Food kan forvandle dit liv
* Du bliver smukkere
* Du bliver mere intelligent
* Du får mere energi til at gøre det, du brænder for
* Du bliver mere glad
* Du kommer af med fysiske skavanker
…. og listen fortsætter.

Hvem kan sige nej til det? Jeg købte straks bogen og nu har jeg kastet mig over de mange lækre opskrifter. Mange af dem, kan laves på nul komma fem.

Hvorfor rå?
Raw Food kaldes også Light Food eller Living Food. Tanken er, at vi skal spise mest muligt rå grøntsager og frugt, samt at det også skal være så tæt på den oprindelige fødekilde som muligt. Det er mad som er tilberedt uden at blive varmet op til mere end 42 grader celsius.

Det er økologisk råvarer i deres mest naturlige form. Det er den mest næringsrige og livgivende mad du kan spise. Mad fyldt med livskraft, og masser af gode enzymer, som ødelægges når vi koger, steger, braser og griller vores mad. Bare tænk på en gang udkogte grøntsager. Hvor meget vitamin og “liv” tror du der er tilbage i dem?

Mennesket er det eneste dyr på jorden, som spiser opvarmet mad. Alle andre dyrearter spiser Raw Food.

Læs også: Sådan spiser jeg med lethed 600 g frugt og grønt om dagen. Jeg har nemlig >> den bedste blender i verden.

Hvor er det synd for dig
Det har været så sjovt at fortælle mine venner, at jeg spiser Raw Food og at jeg følger bogens opskrifter. De reagerer enten med – ad …, hvor er det synd for dig …, hvorfor …., jamen …, og jeg kan se i deres øjne at de har medlidenhed med mig.
Mange tænker at middagen enten må bestå af et salatblad, en reven gulerod og en tomat. Altså råkost morgen, middag og aften. Men sådan er det slet ikke.
Bogen er spækket med opskrifter til morgenmad, frokost, hovedretter, salater, smoothies, supper, desserter og meget mere.

Koldt og råt om sommeren.
Jeg elsker frugt og grønt, og jeg har altid været ret god til at spise mest muligt vegetarisk. Dog må jeg indrømme, at jeg ikke tror på, at jeg en dag vil være en af dem der lever af 100 % raw food, lige meget hvor godt det måtte være for mig og min krop.
Jeg er dog overbevist om, at jeg i sommermånederne vil lave mange af bogens retter, for tro mig – de er virkelig lækre, farverige og indbydende.

Jeg kan jo godt mærke på min krop, når jeg har spist masser af det gode og sunde. Mit humør stiger og jeg får mere overskud. Kroppen skal heller ikke bruge så meget energi på at nedbryde maden, som når det er stegte og animalske produkter.
Så i den periode, kan jeg godt se mig selv leve af næsten kun rå mad. Men om vinteren, vil jeg gerne have varm mad.

Syndig chokoladekage
Hvis du også er en af dem der tror at Raw Food, kun er salatblade og rå buketter af brokolli, så tag lige et kik i bogen.
Der er også masser af opskrifter på desserter.
Læs mere om bogen her www.rawfoodbogen.dk, hvor du også finder opskriften på en syndig chokoladekage.

Giv det en chance
Det er ikke sidste gang jeg spiser på 42° RAW. Adressen er Pilestræde 32 i København. Der er også mulighed for take away.

Et sted hvor min oplevelse af stedet og maden var tip top, friske økologiske råvarer og god stemning. Kaffen skal du også prøve. og kagerne … Et must.
Måske ses vi?

Raw Food Cafe >> 42Raw

3 kommentarer til “Kan jeg friste dig med en rå frikadelle?”

 1. Jette Harthimmer

  Hej Andy.
  Tak for dit link. Jeg tror du har helt ret, og som altid skal man passe meget på med "ensformig" mad.
  Jeg tror at det er vigtigt at lytte efter kroppens egne signaler, og så blot spise det som der føles rigtigt. Hvad enten det er så salat, kylling, fisk, ostemadder og lign.;-)
  Som jeg skrev, så elsker jeg altså også varm mad.
  Dog er der ingen tvivl om, at det ville være godt at være mere fokuseret på at få mere frugt og grønt i vores dagligdag.

 2. Andy

  2010 kommer vist til at stå i raw-foods tegn. Det passer meget godt i forhold til, at de fleste ting fra USA er nogle år om at ramme Danmark.

  Den store raw-bølge har dog også medført, at et par af raw-myterne allerede er slået i stykker:

  1) ja, det er selvfølgelig sundt at spise grøntsager. Men det kan være decideret farligt for krop og hjerne, hvis vi ikke supplerer med protein, helst fra kød (grundet behovet for store mængder protein).

  2) Ja, vi er de eneste, der tilbereder føden (hvis vi ser bort fra krokodiller, der kan lide at lade kød rådne, etc.). Men meget tyder også på, at det netop var udviklingen – det, at vi begyndte at tilberede mad – der gjorde os til det, vi er i dag, nemlig mennesker.

  3) Visse grøntsager har bedst af at blive lynkogt i stedet for at blive spist rå. Antioxidanter i tomater optages eksempelvis bedst, hvis de har været varmet (over 42 grader).

 3. Madame

  Hvor var det spændende at læse, Jette! Jeg var meget optaget af en artikel i Politiken for nylig om cafeen og raw food. Det fik mig til at tænke på lægen Kirstine Nolfi, der i 1940'erne kurerede sig selv for kræft ved at lægge sin kost om – og som oprettede Humlegården og skrev blogen 'Levende føde'. Jeg tror bestemt, der er en masse sandhed i, at den rå føde er god for os.
  Tak i øvrigt for dine spændende podcasts, som jeg er en stor fan af!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top