Kvinder, østrogen, hormoner og overgangsalder

Jeg har netop været til det helt store “eftersyn” hos min læge, hvilket jeg kun kan anbefale alle at gøre 1 gang om året. Der blev taget en masse blodprøver, og jeg blev testet for både det ene og det andet. Konklusionen var, at jeg var tip top sund og rask.

Det eneste min læge kommenterede var, at jeg jo var noget af en splejs med mine 1.78 og en vægt på 64 kg, og hun spurgte til om der var nogen i min familie der havde haft osteoporose. Det er der ikke, men så faldt talen på hormoner, da kvinders østrogen niveau ændres i takt med alderen samt andre faktorer.

Hele snakken med min læge, endte dog med, at jeg ikke behøvede at bekymre mig på nogen måde, men det fik mig dog til at bruge noget tid og søge mere information om emnet, og jeg spurgte også mine jævnaldrende veninder, hvad de gjorde. Det viste sig, at de fleste tog hormoner i en eller anden form.
Da jeg aldrig selv kunne finde på at tage hormoner, henvendte jeg mig derfor til min biopat Lisbeth Tordendahl, for at spørge om ikke der var nogle naturlige alternativer.
Jeg mener, at spørgsmålet kunne være af almen interesse, og har derfor valgt at lægge hendes svar ud her på min blog.

Mit spørgsmål:
Jeg har hørt, at der findes nogle madvarer, der kan tilføre kroppen østrogenlignende stoffer, så man måske kan slippe for at tage kunstige hormoner i overgangsalderen?

Biopat Lisbeth Tordendahl svarer:
Ja det er rigtigt, der er flere forskellige madvarer og urter der indeholder de såkaldte phytoøstrogener, der mest findes i soyabønner (og derfor soyaprodukter som miso, tofu, tempeh, sojamælk) og i hørfrø.
De findes også i forskellige korn, andre bælgfrugter, lucernefrø, solsikke-og græskarkerner og i nogle grøntsager og frugter.

Jeg anbefaler ofte det vi kalder phytoguf, nemlig friskknuste kerner og frø:
2 dele hørfrø, 1 del sesamfrø og 1 del græskarkerner/ solsikkekerner. Tag 2 spsk af denne blanding, knus det umiddelbart før det skal spises (fx. i en elektrisk kaffekværn) og drys på morgengrød, surmælksprodukt eller spis bare med lidt juice eller plantemælk over (det kunne så være soya-).
Hvis der er symptomer på overgangsalder plejer jeg at anbefale rene hørfrø istedet. I perioder 3 spsk dgl. Det kan fjerne hedestigninger m.v. Og hørfrø bidrager desuden med omega-3 fedtsyrer, som er den mange mennesker ikke får nok af.

Jeg skriver specifikt om planteøstrogener, (hvad de gør godt for, hvor de findes og i hvilke mængder) i min nye kogebog “Grønne proteiner – sundhed og nydelse”, der også har massevis af nemme opskrifter.

Til at beskytte knoglerne og forhindre knogletab viser forskning at de særlige phytoøstogener fra soya er effektive. Og da soya desuden er en god kalkkilde har soyaprodukter en naturlig plads i en kost der bedst muligt forebygger knogleskørhed.
Jeg er fortaler for, at man får phytoøstrogener gennem kosten i det daglige, fremfor at tage dem som kosttilskud. Hele planter indeholder en bred vifte af samvirkende stoffer, hvilket er en fordel. Lad derfor soyaprodukter indgå i moderate mængder som en del af en varieret kost, fremfor at tage kosttilskud med enkelt isoflavoner.
Det er vigtigt at være godt dækket ind med kalk, men ligeså vigtigt er det, at få tilstrækkeligt af alle de øvrige mineraler og vitaminer der indgår i sunde stærke knogler (og bindevæv).
Kosten må indeholde godt med grønt og frugt ca. 600g, gerne mere og gerne grønne grøntsager som broccoli, grønkål, savoykål, persille. En god syre-basebalance er vigtig, da for meget syre kan medvirke til afkalkning.
Spis derfor højst 100 g kød om dagen, men vælg hellere planteprotein og fisk. Fed fisk 2-3 gange om ugen ( eller tilskud af fiskeolie og D-vitamin).
Spis fuldkorn og styr udenom hvidt mel, sukker og sodavand (specielt cola). Ikke for meget mælkeprodukt, og højst 300 mg koffein dgl. (alt inkl.), dvs 2-3 små kopper kaffe eller det dobbelte i te – gerne grøn.

Det er også vigtigt at blive ved med at supplere kosten med et godt dækkende multi-vitamin-mineral tilskud – inkl. kalk, magnesium, D-vitamin og spormineraler. Motion som raske gåture og løb aktiverer de knogleopbyggende celler.

Biopat, phytoterapeut og kostkonsulent >> Lisbeth Tordendahl

Andre relevante links:
1. Har du talt med din krop i dag?

, , ,

3 Responses to Kvinder, østrogen, hormoner og overgangsalder

 1. Kirsten Ahlburg 14.07.2012 på 20:39 #

  Godt at du deler disse informationer. Synes i det hele taget det er rart at høre lidt om, hvordan andre kvinder kommer igennem overgangsalderen. Jeg selv er netop ovre den, og det var slet ikke så slemt, som jeg troede. Fik f.eks. ingen hedeture. Måske har min nye roman “Forandringer” for kvinder 45+ din interesse. Her har hovedpersonen Anne problemer i overgangsalderen både psykisk og fysisk. Bl.a. med kroppens forandringer, manglende sexlyst og tørhed. Der er dog ikke noget med om kost, men fint at du skriver om det.

 2. Dorthe Thorhauge 16.10.2009 på 19:32 #

  Super spændende, Jette. Tak.
  Kh Dorthe.

 3. Gjertrude Grindevik 15.10.2009 på 18:38 #

  Hei Jette! Det er et godt innlegg du har her. Jeg har selv nettopp informert meg om samme tema.
  Når det gjelder osteoperose viser det seg at over halvparten av de som har denne sykdommen, har FOR MYE kalk i kroppen. Den tas ikke opp blant annet fordi man mangler vitaminet K2.
  Selv kommer jeg nå,- i tillegg til å være bevisst hva jeg spiser av mat, – bruke urteprodukter man får kjøpt av Herba Plus A/S i Norge. De har et godt utviklet helhetlig konsept, og selger blant annet "Sirkulan" som er en riktig sammensatt blanding av fettsyrer samt K2. For overgangsalder har de Lady Plus som erstatning for hormoner. Veldig bra produkter som jeg gjerne anbefaler videre. Du kan lese mer på http://www.herbaplus.no

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.