Sådan bliver du 100 år

Vil du blive 100 år?

Gode råd til en sund alderdom.

En nat vågnede jeg omkring kl 03. Tankerne fløj rundt i hovedet på mig. Jeg havde tidligere på dagen hørt et interessant foredrag af astrofysikeren Anja Andersen, der fortalte om blinkende stjerner, Pluto, liv på andre planeter og om at nye undersøgelser viser, at universet både accelerer og udvider sig.
Nu lå jeg så her og var lysvågen.

Jeg valgte at stå op og lavede mig en kop te.
Fandt min bærbare frem og klikkede ind på DR-nettv.  Hvilket program skulle jeg se, for at blive døsig og falde i søvn? “Alene i vildmarken”, “Bonderøven”, “Spise med Price” ? Nej, så bliver jeg nok sulten, og ender med at stå op og koge laks og lave dybstegte tigerrejer. “Sporløs”? Nej, helst ikke et program der kræver en pakke Kleenex.

“Hvordan man uden besvær bliver 101 år. Hvad er hemmeligheden bag et langt og sundt liv?”
Ja, det er vist lige mig. Et helt uskyldigt program, der ikke prikker til nogle følelser, og så kan jeg da lige så godt lære noget, når jeg nu alligevel skal være vågen, den næste times tid.

Med et tv hold, rejste et hold forskere rundt i verden, til samfund hvor der var unaturligt mange der blev over 100 år, og dette var både mænd og kvinder.

Forskere har altid været meget interesserede i at finde frem til, hvad der skal til for at leve længe, og samtidigt bevare et godt helbred.
Vi så f.eks en 92 år amerikansk mand, der skulle i gang med at lave en hjertetransplantation, på en patient. Han lavede ca. 4 af disse operationer om ugen. Og vi så en kvinde på 93 der hver dag, cyklede 10 km og lavede styrketræning før hun spiste morgenmad.

Er soya produkter svaret?
Hos et samfund fandt de ud af, at årsagen til det lange sunde liv, måske skulle findes i maden. Befolkningen spiste mange soya produkter, tofu og miso, og på den måde fik de en masse soya protein i deres kost. Når jeg læser om soya protein på nettet, så er der delte holdninger til dette produkt. Nogle siger, at det er fantastisk for kroppen, mens andre mener at det er kræftfremkaldende.

I udsendelsen så vi mange 90 – 100 årige mennesker i fuldt vigør, der boede i deres eget hjem.
De klarede sig selv, og en del af dem havde endda stadig deres arbejde. De blev interviewet og gav deres bud på hvorfor de var sunde ældre.
Deres gode råd til et langt liv, var vidt forskellige, men alle kunne på hver deres måde bakkes op af forskerne.

Forskernes gode råd og anbefalinger.

* Spis vegetarisk.
* Spis dig kun 80 % mæt. Kroppen ældes hurtigere, når den skal fordøje store mængder mad.
* Motioner / gå tur 30 min hver dag.
* Et positivt livssyn.
* At have noget at stå op til, og at have en mening med livet.
* At være troende.
* At være i et parforhold (singler dør i gennemsnit yngre, end de der er i et parforhold).
* At spise “regnbuemad”. Hvert måltid, skal indeholde mange farver.
* At tro på samt forvente, at man kan blive gammel.
* Gode gener.

Som du kan se, siger og gør den ene a, mens den anden gør b. Det, der virker for den ene, virker nødvendigvis ikke for en anden, og så er vi tilbage til, at vi hver især må finde ud af og mærke efter:
Hvad føler jeg, er det rigtige og bedste for mig?

F.eks lever nogle samfund rent vegetarisk, mens de i et andet, spiser store mængder fårekød.
Der er masser af holdninger og meninger, og undersøgelser kan pege på både det ene og det andet. Den ene dag får vi at vide, at kaffe er usundt, for den næste at høre, at det er sundt.

Lægen Bente Klarlund Pedersen har skrevet en bog med titlen: Sandheden om sundhed. Hun skriver, at de 4 vigtigste faktorer for et langt og sundt liv er: Kost, rygning, alkohol og motion.

I programmet mødte vi også mennesker, der var rigtigt gode til at tage let på problemerne. De havde intet målbart stresshormon i kroppen (hvilket også er en kilde til ældning), men brugte i svære tider mantraet: Der er ingen grund til at bekymre sig. Alt ordner sig.
De levede længere end andre, og det samme gjorde de mennesker, der hver dag havde noget at stå op til. Det kunne være et dyr, børnebørnene, en hobby eller andet.

Alderdom og tankens kraft.
Forskerne besøgte en by, hvor befolkningen har verdens højeste gennemsnitslevealder. Hvad var deres hemmelighed? De troede på, at de kunne blive gamle, og derfor blev de det. Tankens kraft.
I byen Tortkol bor verdens ældste kvinde. Hun er 130 år gammel, og hendes mand døde for 60 år siden. Hun har overlevet sine børn, og bor i dag sammen med sine børnebørn. Hun fortæller at hun er sund og rask, men at det kniber lidt med hørelsen.

Forskerne var generelt meget bekymrede for den vestlige levestil, hvor vi rører os mindre og mindre, lever en stresset hverdag, indtager store mængder mad, får mange proteiner, fastfood, sukker, alkohol og fedtstoffer. Alt sammen noget, der stresser kroppen og øger aldringsprocessen. De mener derfor, at vi er på vej hen mod at dø yngre, selvom vores kroppe er designet til at blive langt over 100 år.

Lyt til din intuition.
Jeg vælger at gøre det på den måde, som jeg fornemmer er den rigtige for mig. Er der en periode, hvor jeg har lyst til at spise blåbær eller noget andet, så stoler jeg på, at det er min krop, der prøver at fortælle mig, at det er noget, som den har brug for.
Jeg lytter til min intuition og stoler på de signaler min krop giver mig, da jeg ved.
Jeg bryder mig ikke om en masse regler og forbud. Jeg vil leve mit liv med lyst, glæde, balance og i harmoni, og dette vil både kunne ses i den mad jeg spiser, min livsstil, omgangskreds, mit sind, mine følelser og i min hverdag.

Lyt til og stol på din intuition. Mærk efter, hvad det er din krop har brug for. Brug din sunde fornuft. Gør og spis det, der føles rigtigt for dig. Vær glad og hav et positivt sind. Omgiv dig med mennesker, der gør dig glad.

Læs også:  Har du talt med dine celler i dag?
– et blogindlæg, om hvor fantastisk din krop er. I indlægget får du også lægen Claus Hancke´s gode råd.

Jeg ønsker dig et langt, sundt og godt liv.

,

2 Responses to Sådan bliver du 100 år

 1. Anne Tanz Aagaard 10.06.2014 på 10:02 #

  Af de ti gode råd ovenfor “opfylder” jeg de ni ;-)
  Det er helt sikkert lysten til og glæden ved det hele liv, der vil få mig til at blive meget gammel og stadig i fuldt vigør.
  Det er min plan :-) Og sådan bliver det ;-)
  Jeg er endnu for ringe til at “dø” … Der er så uendeligt meget, jeg har lyst til :-)

 2. Kenneth Schrøder 11.01.2010 på 23:02 #

  Hvor gammel ønsker du at blive?

  Tjaa… Det syntes jeg er svært at give tal på… Så længe man er i fuldt vigør (fysisk som psykisk), og ellers har et godt liv.

  Om man så er 200 år :)

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.