Jette Harthimmer

Clairvoyant og spirituel mentor

Nyheder og inspiration

Jeg har bagt stenalderbrød

stenalderbrød bedste opskrift paleobrødOpskrift på stenalderbrød / Paleo brød.

Stenalderbrød bedste opskrift får du her.
Stenalderbrød er både sundt og spækket med kerner.
Det er et brød du kan bage helt uden mel og gær.
Du kan røre det sammen på nul komma fem.

Brødet kan også laves vegansk.

Jeg har bagt stenalderbrød og jeg er pavestolt.
Indrømmet, jeg er ikke den store bager. Faktisk er det sådan, at det eneste jeg bager er knækbrød.

Jeg fik for nogle år siden den bedste opskrift på knækbrød af en veninde og den gik lige ind hos mig. Den opskrift bruger jeg et par gange om måneden og det knækbrød må du simpelthen bare prøve en dag. Det er super lækkert og meget let at lave – endda helt uden at du får snask på fingrene.

Nu har jeg modigt kastet mig over stenalderbrød også kaldt paleo brød. Den opskrift du får her slår alt, når vi taler om verdens letteste brød at bage.

Hvad er stenalderbrød?
Stenalderbrød er sprængfyldt med næringsstoffer, det giver en god mæthedsfølelse og et stabilt blodsukker.
Stenalderbrød smager helt fantastisk, det er let at bage og så er det helt uden mel, så også glutenallergikere kan spise det. Du kan variere det på et utal af måder, så du får netop det brød, du synes smager bedst.
Stenalderbrød er et brød helt uden mel, gluten, gær og det er smækfyldt med kerner, korn og nødder. Det strutter simpelthen af sundhed.

Stenalderbrød er endnu lettere at lave end knækbrødet jeg nævnte tidligere, for her skal dejen bare røres sammen, derefter hældes op i en form og så ind i ovnen.
Du skal ikke en gang bruge en vægt. 😉

Jeg har fundet opskriften hos Årstiderne.

Stenalderbrød bedste opskrift

4 æg (Er du veganer, så læs længere nede, hvordan du kan erstatte æggene.)
2 dl solsikkekerner
1 dl mandler
1 dl hasselnødder
1 dl sesamfrø
1 dl hørfrø
1 dl kokosmel
1 håndfuld rosiner
1 spsk honning
1-2 spsk olivenolie
1 tsk stødt kanel
1 tsk salt
1 most banan
1 fint reven gulerod
1/2 groftrevet æble

Hak nødderne til en passende størrelse.
Bland det hele sammen.
Hæld det i en form.
Bages ca 25 min ved 200 grader i en forvarmet ovn.

Jeg har bagt stenalderbrød og brugt denne opskrift flere gange. Det er et hit hver gang. Brødet tager kun 5 min at røre sammen og så er det klart til at blive sat ind i ovnen. Det kan ikke være lettere.

Vegansk version af stenalderbrød.
Du kan fint erstatte æg med enten hørfrø eller chiafrø.
Tag 4 spsk hørfrø eller chiafrø og blend dem/knus dem i en morter.
Bland de knuste frø med 12 spsk vand og lad blandingen trække i 5 minutter til den har en gele-agtig konsistens.
Blandingen svarer til 4 æg.

Mine erfaringer:
Mængden passer perfekt i en form der er 20 cm lang og 8 cm høj.

Opskriften siger rosiner og honning. Hvis du ikke ønsker “et lidt sødt brød” kan du sagtens lade være med at komme det i.

Har du gode råd, egne tips og erfaringer med opskriften, så del dem gerne med mig og de andre læsere. Tak.
Velbekomme.

Flere sunde links:
1. Super god og let opskrift på knækbrød: Bedste opskrift på knækbrød, let at lave.

2. Det, du spiser, betyder alt for din krop: Din krop kan helbrede sig selv.

3. Spis med lethed mere end 600 g grønt hver dag. Jeg har super blender: Den bedste blender.

4. Vil du høre interview med Chris MacDonald, Lene Hansson, Anette Harbech Olesen, Mads Bo, Bente Klarlund eller andre spændende gæster, hvor du får gode tips og ideer til en sund livsstil, så læg vejen forbi mine gratis podcast >> Podcast Jette Harthimmer.  Der er 117 at vælge mellem.

51 kommentarer til “Jeg har bagt stenalderbrød”

 1. jeanette jensen

  Nu har jeg bagt dette brød flere gange med stor succes, og brødet er blevet en del af min dagligdag. Mine veninder har også fået opskriften. Det brød smager så godt, næsten som en kage. Derfor stor tak for opskriften

  1. Bjørn

   Dette er fra i dag mitt nye favorittbrød. Supergodt ?
   Hilsen fra Norge

 2. Maria

  Kokosmelet i opskriften – er det groft kokosmel (som i Bounty) eller kokosfibermel (som måske får brødet til at hænge bedre sammen og smager mindre af Kokos)?

  1. Det jeg brugte var groft og jeg synes ikke at det får brødet til at smage af kokos. Men du kan jo prøve dig frem og lave 2 portioner, en med grov og en malet fint som mel.

 3. Kathlyn Lisbeth Lillianne Skibsted

  Hej skønne dig!

  Nu har jeg langt om længe taget mig sammen til at prøve denne lækker lydende opskrift på et sundt brød. Det var, som du beskriver, MEGA nemt at røre sammen og det duftede bare så fantastisk i køkkenet, da brødet blev bagt, men da jeg ville skære et stykke af dette “vidunder brød” kom “overraskelsen” – det smuldrede bare under kniven – ØV – nu bruger jeg det så som “mysli” til min græske yoghurt.
  Jeg brugte hørfrø metoden i stedet for æggene – er det der miseren ligger? Har du prøvet denne udgave eller bruger du æggene???
  Ser frem til din kommentar til dette.

  Kærlig hilsen og tak for dig

  Kathlyn

  1. Hej Kathlyn
   Hvor er det ærgerligt at brødet ikke blev som et brød skal være.
   Jeg bruger altid æg – så måske er det der problemet ligger? At dit brød har manglet noget bindemiddel? Jeg håber du har lyst til at kaste dig over opskriften igen og smage det skønne brød og ikke en musli version af det. ?

 4. Trine

  Takk for din opskrift, godt med en ny vri på dette gode brød, jeg startet på lavkarbo for 5 uger siden, og min kropp har det bare helt fantastisk ??

  1. Det er godt brød til en keto kur hvor du netop ikke skal ha brød . Hvad må man spise på Paleo?
   Det vil sige, at kosten hovedsageligt skal bestå af kød, grønt, fisk, æg, frugt, bær og nødder. Man skal så vidt muligt undgå forarbejdede fødevarer, som indeholder raffineret sukker, transfedtsyrer og kunstige farve- og smagsstoffer.Hvor meget stenalderbrød må man spise om dagen?
   Selvom stenalderbrød er super sundt, anbefales det ikke, at spise mere end 1-2 skiver dagligt, da især hørfrø og solsikkekerner indeholder store mængder cadmium. Cadmium er et tungmetal som ophobes i nyrerne og derfor kan give nyreskader ved større indtag af cadmium gennem længere tid.

 5. Heidi Høgmo Andersen

  hei jette, brødet er i ovnen og jeg ville gjerne prøve din knekkebrød oppskrift, blir litt lei av den jeg har. Men finner ikke siden med din link?:)

  1. Hej Heidi
   Prøv igen. Der har været problemer med enkelte link på min hjemmesiden. Men nu skulle, alle link samt linket til opskriften på knækbrød, være helt ok.

 6. Karin Larsen

  Et lækkert brød. Hvor meget skal der bruges af det hørfrølim i stedet for æggene?

  1. Lise Andersen

   Har ikke prøvet at lave dette lækre stenalderbrød, men når jeg i opskrifter har erstattet æg med hørfrøslim/skum har jeg brugt følgende opskrift fra hæftet ‘Småbørnsallergi’ udgivet af Danmarks Astma-Allergiforbund:

   HØRFRØSKUM (ægerstatning)

   50 g hørfrø og 300 g kogende vand sættes i blød i ca. en time.

   Blandingen omrøres nogle gange. Når den er kold, sies slimen fra ved at presse massen så godt som muligt igennem en si. – Heraf bliver ca. 2 dl ægmasse eller ca. 5 æg. – 2 spiseskefulde svarer til ca. 1 æg.

   Blandingen kan anvendes til kager, fars og panering.
   Hørfrøene kan anvendes en gang til, hvis lidt mere varmt vand hældes over den resterende portion.

 7. Lis Terp

  Hej Jette.
  Tak for 2 dejlige opskrifter. Mit brød står allerede i ovnen.

 8. Hartmann

  Det er også lækkert m tørret frugt i som ferskner, figner, dadler

  1. Tak for tippet. Der var også en der fortalte mig, at man kunne komme stykker af mørk chokolade i. Det vil jeg prøve næste gang. Det lyder da lækkert, og brødet kan så bruges som en slags energibar.

 9. Joan Kaas-Larsen

  Smagte brødet hos en veninde i går – nu skal der handles nødder. Tusind tak for opskriften.

 10. Rita

  Hej.. Jeg har prøvet at lave nødderne og de andre indigredienser om til mel..det var bare super, men ved ikke om det giver det samme.. Nu har jeg spist stenalder ind imellem og har tabt 5 kg på et halvt år. Har spist normal ellers..tak for opskrifterne og God Jul i gåsens tegn..

 11. Gunhild Degn Østergaard

  Hov det er 2 store spsk hybenpulver og så dette tilsættes hirseflager til det vejer 100gr sammen. Kan godt klare lidt mere hirseflager – men det er efter smag og behag :-)
  Hvis det er store æg er det nok med de 5 æg i opskriften :-)

 12. Gunhild Degn Østergaard

  Jeg har med stor glæde fulgt din opskrift. Dog har jeg tilsat hirseflager og hybenpulver, 100gr hasselnød og et ekstra æg og ialt ½ spsk Læsø salt.
  Jeg tager mandler valnødder og hasselnødder i en blender og kører ganske kort så de er store stykker.
  Så kommer de 6 æg og 1dl god oliven olie (det bruger jeg, men er nok ikke et must) ½ spsk i blenderen og kører kort så saltet er fordelt og æggemassen er fin fordelt.
  Det hele kommes i en rugbrødsform og bages 160 gr i en time.
  MUMS siger vi altså her hos os..

 13. Hej Jette

  Jeg har jo fundet denne skønne opskrift inde på din hjemmeside og måtte lave den med det samme, da kerne var handlet.
  Desværre synes jeg brødet smager lidt for meget af æg? Har du nogen forslag til hvad jeg evt. kan gøre anderledes? Eller er brødet bare ikke for mig i smagen?

  Tak for en fin side.

  Mvh
  Marlene

  1. Hej Marlene
   Du kan bruge færre æg eller lave den veganske version som er uden æg.

   Hilsen
   Jette Harthimmer

 14. Super skønt brød og længeønsket alternativ til rugbrød. Dog har jeg svært ved at skære det i skiver, det smuldrer. Nogle fif?
  Men uhm, super lækkert alligevel og mættende.
  Bedste hilsner annette

  1. Janne

   Hej Annette

   Jag pakker brødet ind i bage/pergamentpapir lægger det i en plastpose og ind i køleskabet. Det holder en dejlig konsistens og er det meget nemt at arbejde med.

   Hilsen Janne

 15. Rikke

  Hej,

  Kokosmel kan også anbefales. Jeg erstattede i denne omgang 50 gr. nødder med kokosmel. Kunne sagtens klare mere…

  Nogen der har prøvet med andre spændende ingredienser? Dem ovenfor er noteret til fremtidig afprøvning. Er jo rart med lidt variation:-)

  Rikke

 16. Bergliot

  Hej
  Jeg har bagt brødet et par gange. Det er super når man har diabetes. Men personligt syntes jeg det bliver bedre, når jeg hakker nødderne.Og så sætter jeg alle nødder og mandler i blød i et døgn, inden jeg bruger dem. Det trækker bitterheden ud af dem og de kommer til at smage som friske. Så det gør jeg altid med, mandler, hasselnødder og valdnødder. Og jeg har skiftet valdnødderne ud med hasselnødder. Men det er jo smag og behag.
  Hilsen Bergliot

 17. Marie

  Hvad med opskriften på det gode knækbrød du bager. Vil du også af med den? Hilsen Marie

 18. Jeg har lige fået en mail fra en kvinde der har lavet denne opskrift. Hun har puttet 150 gram revet lagret ost i, og det skulle efter sigende smage rigtigt godt.

 19. kirsten pippi

  HEJ JETTTE

  SKAL KERNERNE SLET IKKE HAKKES ?

  :-) TAK FOR OPSKRIFT

   1. Dan

    Hej.

    Jeg spiser en del af dette brødet, og når jeg handler ind, så handler jeg ind nok til en ti-tolv brød om gangen. Alt dette blander jeg i en stor bolle, hvor efter jeg portionerer det ud i poser, så når jeg skal bage et brød bare tager jeg en pose ud af skabet, blander i æg og vand (jeg bruger kun vand i stedet for olie) og ind i ovnen. Tager knapt to minuter.

    Dog er jeg gået noget træt av at gumle hele nødder og mandler, og det giver nogle underlige associationer med pålæg som f.ex æg og tomat. Eller andet. Det virker på en måde “forkert”.

    Derfor har jeg nu begyndt at køre nøddeblandingen i en køkkenmaskine først, så den bliver næsten som et grovt mel. Deigen bliver noe mer klebrig, og det færdige brødet ligner mer på et almindelig brød i konsistensen (lidt sandkage-agtig) men smager det samme. Så man kan jo prøve det, så bliver det noget mer varieret :)

 20. Eva

  Allerførst, tak for fantastisk opskrift. Måtte bare bage brødet med det samme, og det smagte himmelsk! :D

  Meluka, i stedet for nødder, kan du evt bruge: Hampefrø, pinjekerner, cashewnødder. Jeg ville også have prøvet med f.eks. kogte kikærter, eller kogte bønner (der findes så utrolig mange forskellige færdigkogte, på dåse/karton). Du kan også prøve med bønnespirer, eller andre spirer.

  Og i stedet for æg, kan man bruge johannesbrødkernemel og/eller Psyllium Husk i f.eks 3-5 dl vand. Her må man søge på nettet efter en opskrift, Ved ikke lige hvilke mængder der kan erstatte de 5 æg.

  1. Eva

   Nu har jeg søgt lidt rundt i forhold til mængde, der skal erstatte 5 æg. Altså ca 4-5 dl vand. 2 spiseskefulde Psyllium Husk, og 2 teskeer med Johannesbrødkernemel (prøv dig frem). VIGTIG at blande disse to ingredienser samt hørfrøene, i dejen helt til sidst, da de jo tykner dejen. Hvis man starter med disse, bliver det svært at rører resten af tingene i. :)

   1. Suzi

    Hej Eva.

    Jeg har prøvet med Psyllium, men det klaskede fuldstændig sammen. Hvad tror du jeg har gjort forkert? Eller er der noget at psyllium ikke kan arbejde sammen med. Normalt bruger jeg det til glutenfrit brød, men der kommer jo også mel i ??
    Iøvrigt et fantastisk brød, tak Jette.
    Men jeg ville også gerne undvære alle de æg.
    Kh. Suzi

 21. Hej Inger,
  Ok ikke helt fair at kalde det rug-brød når der ingen rug er i, men produktet du får, har samme tyngde og konsistens som et rugbrød og jeg bruger det som sådan. Alle der får det hos mig, tror også at det er det.

  1. christina salmony

   Nu står der jo rugbrød i anførselstegn…..

 22. Meluka

  Jeg har nøddeallergi, hvad kan jeg erstate nødder med?

  1. Hej Meluka
   Jeg ved det ikke, men vi kan håbe at der er en af læserne der kan svare på dit spørgsmål.
   En anden spurgte mig også, om man kunne erstatte æggene hvis man var veganer. Hvis nogen har et bud på dette, så skriv endelig.

  2. HAR OSSE NØDDEALLERGI , du kan erstatte med mandler , eller solsikkekerner evt let blendede , eller fuldkornsrismel , græskarkerner , tørrede frugter , måske kan du tåle kastanjer , Tåler du ikke hasselnødder, kan de erstattes med paranødder, cashewnødder eller macadamianødder, der dog alle er noget dyrere. I brødopskrifter kan kværnede mandler erstattes af kværnede solsikkekerner, hvilket dog ikke gør sig så godt i kager.
   Frø og kerner: Sesamfrø, hørfrø, græskarkerner og solsikkekerner kan erstatte hinanden i kernebrød og knækbrød.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top